• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Guncel Neden blog yazmalısınız?

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde PHP kategorisinde x tarafından oluşturulan Neden blog yazmalısınız? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 169 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı PHP
Konu Başlığı Neden blog yazmalısınız?
Konbuyu başlatan x
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan x

x

Üye
Katılım
30 Ara 2022
Mesajlar
341
Tepkime puanı
31
Puanları
28

İtibar:

PHP ile mail gönderme, htaccess, session, regex … ben de zaten bunları internetten öğrendim, peki PHP ile alakalı bir çok kaynak varken ben neden yazıyorum? Bu alanda blog tutmak isteyen, blogu olup da yazası olmayan, ya da gerçekten bu sorunun cevabını merak edenler için neden yazdığımı sizlerle paylaşmak istedim.

Elbetteki ilk amaç öğrendiklerimizi paylaşıp başkalarına yardımcı ve faydalı olabilmek. Fakat ben ne kadar tüm bildiklerimi yazmaya çalışsam bile benim bu yazdıklarımı okuyarak benden daha iyi anlayamayabilirsiniz. Bu yüzden tüm bu ders anlatımlarımın yanı sıra size de blog açmanızı öneriyorum, hatta ısrar ediyorum.

Konuya Albert Einstein’in bir sözüyle girmek istiyorum:

Eğer basit bir şekilde anlatamıyorsan, o konuyu iyi anlamamışsın demektir.
- Albert Einstein
Bir konu hakkında bilgi alıp uygulama yapabiliyoruz. Bunların bir çoğu bizde pratik bilgiler olarak kalıyor. İhtiyacımız olduğunda uygulayıp çözüm üretebiliyoruz. Özellikle internette ve teknik konularda bir problem hakkında çözüm arayışımızda pratik bir şekilde sorunları çözüp işimize devam edebiyoruz, fakat maalesef çözdüğümüz olayı tam olarak anlamıyoruz.

Buradan verebileceğim en güzel örnek PHP ile regular expression. Ne zaman regex ile bir şey yapacak olsam internetten hazır kodları arayıp uygulamaya çalışıyordum. Bir gün bunu blog yazısı olarak paylaşmak istediğimde anladım ki, çok kullanmama rağmen aslında regex konusunda çok da fazla bilgim yokmuş.

Yazıyı hazırladıktan sonra regex ile alakalı onlarca konu araştırdım, okudum ve maddeler halinde anlatmaya çalıştım. Bu süreçte ben de bir sürü yeni şey öğrendim ve yazının en sonunda okuyanlara da teşekkür ettim.

yi bir araştırmacı olursunuz
Yukarıdaki örnekte bahsettiğim durum yazı içinde ayrı bir başlık olmayı hak ediyor. Elbette hepimiz ihtiyaç duyduğumuz konu hakkında araştırmalar yapıyoruz. Fakat konuyu bilmeyen birisine anlatacak şekilde yazı hazırlamaya başladığınızda; pratik bilgilerin yeterli olmadığını hissedip, konu hakkında bilginiz olmasına rağmen en başından sonuna doğru detaylı bir şekilde maddelere ayırıp araştırmaya başlıyorsunuz.

Bu durum kesinlikle bildiğinizi sandığınız konu hakkında size yüzlerce yeni kaynak inceletip, araştırma konusunda bir çok tecrübe kazanmanızı sağlıyor. Ve tabii ki tüm bunlar olurken yazınız tamamlandığında başkaları için de harika bir kaynak oluyor.

Daha fazla objektifiniz olur
Bir şeyler yazmaya karar verdiğinizde kendinizi konu hakkında bilgi almak isteyen okuyucunun yerine koymanız gerekiyor. Şöyle yapınca oluyor dediğinizde bilmeyen birisi için çok faydası olmaz.

Bu yüzden anlatırken okuyucunun başka hangi konulara da ihtiyaç duyabileceğini düşünmeniz gerekiyor. İşte tam bu noktada da olaylara bakış açınızı geliştirip objektif düşünebilme yeteneğinizi güçlendiriyorsunuz.

Programlamada ve bir çok alanda objektif düşünebilmek çok önemli, bir şeyi anlatırken olduğu gibi projeler geliştirirken de ne kadar objektif düşünebilirseniz projeniz o kadar başarılı ve kaliteli olur. Ve yine tüm bunlar olurken bir çok kişininde merak ettiği konuyu anlamasına yardımcı oluyorsunuz.

Kim okuyacak?
Ben okurum, siz yeter ki yazın. Blog konusunda vurgulamak istediğim mesele; birilerine bir şeyler anlatmayı amaçlayarak kendimizi de geliştiriyor olmamız. Bu yüzden kimse okumaz diye yazmamak başta size sonrasında başkalarına çok şey kaybettirir.

“PHP ile HTML form yapma konusunda internette binlerce Türkçe/İngilizce kaynak var, ben neden yazayım? Kim okuyacak?” deyip uğraşmasaydım şuan blogdaki en çok okunan yazı PHP ile form kullanımı olmazdı. Ya da aynı şeyi regex yazısı için deseydim ekstradan bir sürü şey öğrenemeyecektim ve başkaları da faydalanamayacaktı.

Bilgi paylaştıkça çoğalır
Başkalarına bildiğim şeyleri anlattığım için hiç bir zaman bildiklerim azalmadı, aksine başkalarıyla çoğaldı. “Kendime rakip olmasın, en iyi ben bileyim, bunu öğretirsem işsiz kalırım” zihniyetinde olanlar işte bu sebeplerden dolayı kendilerini geliştiremiyorlar.

Şuan da sahip olduğum bilgi, tecrübe ve kariyerimi bildiklerimi paylaşmama borçluyum. Bu yüzden tüm bu yazıyı okuyan ve paylaşan herkese sonsuz teşekkürler.

Şimdi recursive başarı fonksiyonu hazırlayalım; siz de bildiklerinizi anlatmaya çalışın. Ve siz de başkalarına paylaşmalarını söyleyin.
 
Üst Alt