• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi ve İnternet Fenomenleri

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Web Site Tanıt kategorisinde wboard tarafından oluşturulan Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi ve İnternet Fenomenleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 243 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Web Site Tanıt
Konu Başlığı Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi ve İnternet Fenomenleri
Konbuyu başlatan wboard
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan wboard

wboard

Üye
Katılım
3 May 2021
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
1

İtibar:

İnternetin hayatlarımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte, yeni para kazanma yöntemleri ortaya çıktı. Bu yöntemlerden biri, bir Youtube kanalı açmak ve reklam görüntülemeleri ve tıklamaları üzerinden Google AdSense geliri elde etmek. Hatta yeterince büyük bir kitleye sahipseniz, kanalınızın formatıyla da ilgili olacak şekilde belirli markalardan sponsorluk alabilirsiniz. Ki bu durum, Youtuber adı altında yeni bir meslek grubu yarattı. Üstelik bu işten kazanılan rakamlar, normal bir işten kazanılamayacak kadar ciddi seviyelerde.

Dolayısıyla bu mesleğe olan ilgi arttı ve herkes başarılı bir Youtube kanalına sahip olmak için üst düzey bir çaba gösteriyor. Youtube gelirleri Google üzerinden gerçekleştiği için, Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda da bilgi sahibi olmakta fayda var.

İnternet üzerinden para kazanmanın diğer bir yöntemi ise, İnstagram ya da Twitter gibi ortamlarda yüksek takipçi sayılarına ulaşarak fenomen haline gelmek. Eğer İnstagram ya da Twitter gibi ortamlarda fenomen haline gelirseniz, hem başka hesapların reklamlarını yaparak, hem de belirli ürün ve markaların reklamlarını yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Bugün Youtube, İnstagram ya da Twitter üzerinden para kazanarak hayatlarını sürdüren insanların sayısı, bugün pek çok meslek grubunu aşmış durumda. Elbette tıpkı Youtuberların olduğu gibi Twitter ve İnstagram fenomenlerinin de Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.


Sosyal Medya ve Youtube Üzerinden Elde Edilen Gelirin Vergilendirilmesi​

Gelir Vergisi Kanununa (GVK) göre, Türkiye’de gelir elde eden herkesin, elde ettiği gelirden belirlenen oranlarda vergi ödemesi gerekiyor. Vergi ödemek için de, yine GVK’da belirlenen gelir unsurlarından herhangi birine mensup olmanız gerekiyor. GVK’da yer alan unsurları şu şekilde listelemek mümkün:

  • Ticari kazanç,
  • Zirai kazanç,
  • Serbest meslek kazancı,
  • Menkul sermaye iradı,
  • Ücret,
  • Gayrimenkul sermaye iradı,
  • Diğer kazanç ve iratlar (Değer artış kazancı ve arızi kazançlar).
Eğer elde ettiğiniz bir gelir süreklilik arz etmiyorsa arızi kazançtır. Başka bir deyişle, hayatınızı kazandığınız bir iş olmasına karşın, belirli dönemlerde başka kazançlar elde ediyorsanız, elde etmiş olduğunuz bu diğer kazançlar arızi kazançlar olarak adlandırılır ve vergiye tabi tutulmazlar. Youtube gelirleri ve sosyal medya fenomenlerinin gelirleri düzenli ve sürekliliği olduğu için arızi kazanç olarak nitelenemez. Bu durumda söz konusu gelirler ticari kazanç statüsündedir. Bu yüzden de vergilendirilmesi gerekir.

Bu kazançların vergilendirilmesi ancak iki şekilde gerçekleşir. Bunlardan ilki şahıs, anonim ya da limited şirket kurmak suretiyle, ikincisi ise Google’a ya da size ödeme yapan şirkete ya da kişiye fatura kesmek suretiyle olabilir. Eğer kişi 29 yaşından küçükse ve kurmuş olduğu şirket bir şahıs şirketi ise, bu durumda 75.000 TL’ye kadar olan istisnalardan yararlanabilir. Yani yıllık kazancı 75.000 TL’yi geçmediği sürece genç girişimci kazanç istisnası durumundan yararlanmış olur ve herhangi bir vergi ödemez. Eğer kazanç 75.000 TL üzerindeyse Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi gerçekleşir.

Peki vergi ödenmesi gerektiği durumlarda ödenmesi gereken vergi oranları ne kadar? Bu rakamları da şu şekilde listeleyebiliriz:​

  • Sermaye şirketleri için Kurumlar Vergisi oranı yüzde 25,
  • Şahış şirketleri için Gelir Vergisi oranları yüzde 15 ile 40 arasında değişiyor,
  • Kesilmiş olan her fatura için yüzde 18 KDV uygulanması gerekiyor.
(Şirket kuruluş işlemleri için gerekli bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)


Google AdSense Üzerinden Elde Edilen Gelirleri Faturalandırmak​

Eğer internet üzerinden düzenli olarak gelir elde ediyorsanız, bu durumda bir ay içerisinde gerçekleşen her geliri ayrı ayrı faturalandırmanız gerekmiyor. Bunun için ay sonunda toplu bir fatura kesmeniz mümkün. Yani eğer sizin bir ay içerisinde farklı tarihlerde 10.000,00 TL ve 20.000,00 TL’lik bir geliriniz olduysa, ay sonunda KDV ücretini içinde bulunduracak şekilde 30.000,00 TL’lik bir fatura kesebilirsiniz. KDV oranları yüzde 18 olarak hesaplanırsa, bu durumda 30.000,00 TL içerisinde 5400,00 TL’lik bir KDV bulunuyor demektir. Öyleyse elde etmiş olduğunuz geliri de 24.600,00 TL olarak göstermeniz gerekiyor. Yani şu şekilde:

  • Hizmet Bedeli: 24.600,00 TL
  • %18 KDV: 5400,00 TL
  • Toplam Tutar: 30.000,00 TL.
Eğer siz de Youtube üzerinden ya da çeşitli sosyal medya platformlarından gelir elde ediyorsanız, Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Gelecekte geriye dönük herhangi bir sorun yaşamamanız adına, çok geç olmadan vergi mükellefi olmak için Gelir İdaresi Başkanlığına bir mali müşavir aracılığı ile başvurmanızda fayda var. Ayrıca unutulmamalı ki, düzenlemiş olduğunuz faturayı geliri elde ettiğiniz şirkete ya da şahsa göndermeniz gerekmiyor. Bu faturaları yalnızca kendi arşivinizde bulundurmanız yeterli.


Google AdSense Gelirleri Geriye Dönük Olarak Vergilendirilir mi?​


Youtube ya da sosyal medya platformları üzerinden elde edilen gelirler, AdSense gelirleri olarak adlandırılır ve bu da bir ticari kazançtır. Dolayısıyla vergilendirilmesi gerekir. Örneğin bankalar ya da Maliye sizin Google üzerinden düzenli olarak para ödemesi aldığınızı kolaylıkla tespit edebilir. Bunun için yapması gereken tek şey Google’ın İrlanda ofisinden Türkiye’ye gönderilen ödemeleri filtrelemektir. Böylelikle Youtube hesabı üzerinden para kazanan kullanıcılar da rahatlıkla tespit edilebilir. Eğer Youtube üzerinden 1 yıldır ödeme alınıyorsa ve söz konusu ödemeler için henüz herhangi bir ödeme gerçekleşmediyse, bu durumda Maliye sizden geriye dönük olarak vergilendirme talep edebilir ve bu da sizin için problem yaratabilir. İşte bu yüzden çok geç olmadan Youtube üzerinden ya da sosyal medya üzerinden elde etmiş olduğunuz kazançları vergilendirmeniz gerekiyor. Çünkü belki bugün olmayacak ama er ya da geç Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Google İrlanda ofisinden ödeme almış kişiler tespit edilmiş ve söz konusu kişiler görüşme yapılmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığına çağrılmıştır. Yalnızca bu bile, Youtuber ve sosyal medya fenomenlerinin geriye dönük olarak vergilendirilebileceğini anlatan bir olaydır. Üstelik bugün gelişen teknolojiler ve internet sayesinde bu gibi olayların tespiti çok daha kolay olmaya başlamıştır. Bu yüzden Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi sürecinin önü biraz daha açılmıştır.

Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler​

2019 yılının başından itibaren, Youtuberlara ya da sosyal medya fenomenlerine AdSense ödemesi yapan tüm sponsorlara, ödeme gerçekleşirken yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Sponsor bu kesintiyi yapmasının yanı sıra, ödemeyi yaptığı Youtuber ya da sosyal medya fenomenin TC kimlik numarası ve yapılan ödemenin miktarı gibi bilgileri de talep etmesi ve Gelir İdaresi Başkanlığına beyan etmesi gerekmektedir. Beyan edilen bu bilgiler Gelir İdaresi havuzunda bulunduğu için, gerektiği durumlarda bu bilgiler havuzdan çıkarılabilir ve Youtuber ya da sosyal medya fenomeni bu suretle vergilendirilebilir. Bu konudaki esaslar tam olarak düzenlenmemiş olmasına karşın, şu an da Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi bu şekilde gerçekleşmektedir.

Herhangi bir Youtuberın gelir vergisi ödememesi için bir istisna bulunmaz. Örneğin 18 yaşından küçük Youtuberlar da gelir vergisi ödemelidir. Burada yaş ile ilgili bir sınırlama bulunmaz. Gelir Vergisi Kanununa göre yaş sınırı olmaksızın gelir elde eden herkes gelir vergisi ödemek zorundadır. Elbette dönem dönem genç girişimciler için bazı fırsatlar sunulmaktadır. Örneğin genç girişimci kazanç istisnası bu fırsatlardan biridir.

Sonuç​

Genel olarak Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi konusunu özetlemek gerekirse, belki bugün gelirleriniz için vergi ödemek zorunda kalmıyorsunuz ama yakın zamanda bu konu ile ilgili olarak daha ciddi düzenlemelerin yapılacağı da bir gerçek. Bu yüzden tüm Youtuber ve sosyal medya fenomenlerinin geç olmadan vergi mükellefi haline gelmeleri ve vergilerini ödemeye başlamaları gerekiyor. Bu hem geriye dönük olarak sorun yaşamamak, hem de vergilendirmeler konusunda daha ferah bir gönülle yola devam etmek açısından büyük önem taşıyor.

İnternet ortamında bu konu ile ilgili olarak yazılıp çizilmiş çok sayıda bilgi bulunuyor ve çoğu insanın kafası karışmış durumda. Bunun en önemli nedeni de bugüne kadar bu konu ile ilgili yetkili mercilerden herhangi bir ciddi girişim olmaması. Bu yüzden hem kafanızdaki karışıklığı çözmek, hem de konu hakkında daha sağlıklı bilgi almak için bir serbest muhasebeci mali müşavir ile görüşmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Sonuçta internet ortamındaki sonsuz sayıda bilgi arasından yanlış bilgileri seçerek ilerlemektense, doğrudan bu işin uzmanı olan birinden doğru tavsiyeleri almak elbette sizi sonuca daha hızlı götürecektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt