• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Beşinci hastalık nedir, belirtileri neler? Beşinci hastalık bulaşma yolları

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde EbrulimMm_88 tarafından oluşturulan Beşinci hastalık nedir, belirtileri neler? Beşinci hastalık bulaşma yolları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Beşinci hastalık nedir, belirtileri neler? Beşinci hastalık bulaşma yolları
Konbuyu başlatan EbrulimMm_88
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06
Katılım
6 Eki 2023
Mesajlar
20,963
Tepkime puanı
0
Puanları
0

İtibar:

Beşinci hastalık nedir, belirtileri neler? Beşinci hastalık bulaşma yolları

Çeşitli bulaşıcı hastalıklarla karıştırılabilen beşinci hastalık, sıklıkla 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyor. Yanaklarda oluşan döküntülerden dolayı "tokatlanmış yanak sendromu" adıyla da bilinen beşinci hastalık çeşitli belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, beşinci hastalık nedir, belirtileri neler?

Parvovirüs ‌B19 virüsü yani beşinci hastalık, kişiden kişiye solunum ya da damlacık yoluyla geçerek bulaşır. Yanaklarda oluşan döküntüden dolayı "tokatlanmış yanak sendromu" diye de anılır. Genelde damlacık yolu ile bulaşsa da kan ürünleri ve vertikal olarak anneden fetüse bulaşabilen çok bulaşıcı bir virüstür. Yanaklarda döküntü başladığı zamanda artık bulaşıcı değildir. İnkübasyon süresi 2-3 haftadır.
c3WwNWb4U0Sx6ENiRjJX7A.jpg
Ellerde ve ayaklarda eklemler tutulabilir, buna "eldiven çorap sendromu" denir. Alyuvar ve akyuvarların öncü hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek aplastik anemiye veya nötropeniye neden olabilir.
gkcHtpWoeEGH3GrHpzQUUQ.jpg
BEŞİNCİ HASTALIK BELİRTİLERİ NELER? Beşinci hastalık sıklıkla hiçbir hastalık belirtisi göstermeksizin ya da hafif hastalık belirtileriyle veya ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, baş ağrısı ve huzursuzluk belirtilerinin görüldüğü hafif bir gribal enfeksiyon gibi seyretmektedir. Beşinci hastalığın ilk döküntü oluşma evresinde bulaşıcılık ihtimali yüksektir ancak döküntülerin azalması ile birlikte bulaşıcı olma ihtimali de giderek azalır.
YzPiAcrOOkS_X9kFAlUReQ.jpg
BEŞİNCİ HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI Parvovirüs enfeksiyonuna karşı bir aşı tedavisi bulunmamaktadır fakat enfeksiyonun oluşmaması için şu yöntemlerden yararlanılabilir: Ellerin sık sık sabun ve su ile yıkamak Enfekte olma ihtimali olan kişilerle yakın temastan kaçınmak Hapşırma veya öksürme esnasında ağzı kapatmak Buruna, ağza veya gözlere dokunmaktan kaçınmak
 
Üst Alt