• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

2020 Nobel Kimya Ödülü'nün Kazananları Açıklandı

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kültür ve Sanat kategorisinde Gece Kuşu tarafından oluşturulan 2020 Nobel Kimya Ödülü'nün Kazananları Açıklandı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 510 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kültür ve Sanat
Konu Başlığı 2020 Nobel Kimya Ödülü'nün Kazananları Açıklandı
Konbuyu başlatan Gece Kuşu
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gece Kuşu

Gece Kuşu

Emektar Üye
Katılım
23 Eyl 2020
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
32
Puanları
48

İtibar:

CRISPR/Cas9 gen düzenleme aracını keşfederek moleküler biyoloji alanında devrim yaratan Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, 2020 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi oldu.

2020 Nobel Ödülleri’nin sahipleri açıklanmaya devam ediyor. ‘Canlıların yaşam kodu’ da diyebileceğimiz DNA’yı son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebilmeyi mümkün kılan CRISPR/Cas9 gen düzenleme aracını keşfeden bilim insanları Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, 2020 Nobel Kimya Ödülü’nü almaya hak kazandılar.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi genel sekreteri Göran K. Hansson, 2020 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan çalışma için, bu yılki ödülün ‘yaşamın kodunu yeniden yazma’ çalışmasına gittiğini ifade etti. Zira CRISPR/Cas9, hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’sını değiştirebilmeyi mümkün kılıyor.

7a9fd56845619eb5b3a601e172eb5a3102d6d581.jpeg

CRISPR/Cas9, moleküler biyoloji konusunda gerçek bir devrim yarattı desek fazla abartmış olmayız. CRISPR/Cas9 sayesinde bitkiler üzerinde DNA seviyesinde çalışmalar gerçekleştirilebildiği gibi, kanser türlerinin tedavisi için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ayrıca CRISPR/Cas9, kalıtsal hastalıkların ortadan kaldırılması konusunda da umut oluşturmuş durumda.

Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, Nobel Kimya Ödülü’nü ortak bir çalışma ile kazanan ilk kadın bilim insanları olurken, genel olarak Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan altıncı ve yedinci kadın bilim insanları oldular.
 
Üst Alt