• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Tek başına değilmiş! Dinozorların sonunu getiren gizemli "ikinci" asteroit

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyasından Son Haberler kategorisinde Peri tarafından oluşturulan Tek başına değilmiş! Dinozorların sonunu getiren gizemli \"ikinci\" asteroit başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 42 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyasından Son Haberler
Konu Başlığı Tek başına değilmiş! Dinozorların sonunu getiren gizemli \"ikinci\" asteroit
Konbuyu başlatan Peri
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06

Peri

Üye
Katılım
8 Haz 2023
Mesajlar
5,497
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Tek başına değilmiş! Dinozorların sonunu getiren gizemli

Yeni yapılan bir araştırma, 66 milyon yıl önce dinozorların soyunu tüketen asteroitin yalnız olmadığını ortaya koydu. Bilim insanları, aynı döneme denek gelen ikinci bir uzay kayasının kanıtlarını keşfetti.

X04z29kV4UqmbI4hS4EaAw.jpg

Dinozorların saltanatı 66 milyon yıl önce dev bir asteroitin Dünya’ya çarpmasıyla sona erdi. Ancak Heriot Watt Üniversitesi’nden bilim insanları, aynı yıl içinde Dünya'ya ikinci bir asteroitin çarptığını keşfetti.
tTkgjcVskkmsypVSApgr2A.jpg

İkinci asteroitin yaklaşık 500 metre genişliğinde olduğunu tahmin eden uzmanlar, gök cisminin Batı Afrika’daki Gine Cumhuriyeti kıyılarının hemen açıklarına çarptığını belirtti. Araştırmayı yöneten Dr. Uisdean Nicholson, “İnsanların böyle bir olaya en yakın deneyimi, 1908’de Sibirya’da gerçekleşen 50 metre genişliğindeki Tunguska Asteroiti'ydi." dedi.
xmaJyIEackGc2J6XLUnziw.jpg

İkinci asteroitin varlığı, 2022 yılında Dr. Nicholson ve ekibi tarafından Atlantik Okyanusu'nun deniz tabanındaki sismik yansıma verilerini inceledikleri sırada keşfedildi. Ekip, neredeyse 9 kilometre derinliğinde bir çöküntü buldu ve bu çöküntünün bir asteroit çarpma krateri olabileceğinden şüphelendi.
rZ7Pw8u9ekeGn0VsmVET-g.jpg

Yeni yüksek çözünürlüklü 3D sismik görüntüler, bu şüpheleri doğruladı. Nadir Krateri olarak adlandırılan bu krater, dinozorları yok eden asteroitle aynı yaşta olan ikinci bir asteroitin etkisiyle oluştu.
vhRGiPhkg0KGIbzL5QrdXw.jpg

Dr. Nicholson, “Dünya genelinde 20 civarında doğrulanmış deniz krateri var ve bunların hiçbiri bu ayrıntı düzeyine yakın bir şekilde incelenmemiştir” dedi. Kraterin yüzeyinin yoğun aşınma nedeniyle hasar görmemiş olması, bilim insanlarına detaylı inceleme yapma fırsatı sundu.
ZKMEN_3mS0SLwK5yfVqTjA.jpg

Araştırmacılar, çarpmanın etkileriyle ilgili bir zaman çizelgesi oluşturdular. Çarpışmadan sonra, okyanus tabanındaki tortuların sıvılaşarak görünür bir 'ağız' oluşturduğunu ve büyük tsunami dalgalarının kraterden uzaklaşarak geri döndüğüne dair kanıtlar bulduklarını belirttiler.
Ph7v3OoPxkqW7ZmEBAZhJA.jpg

116 yıl önceki Tunguska asteroitinin çarpmasının ardından, NASA’ya göre başka bir dev uzay taşının gezegenimize çarpması bekleniyor. ABD uzay ajansı, Bennu asteroitinin 24 Eylül 2182'de Dünya'ya çarpma ihtimalinin 2 bin 700'de bir olduğunu tahmin ediyor.
 
Üst Alt