• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Östrojen Hormonunu Artırmanın Yolları

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Köşesi kategorisinde Gece Kuşu tarafından oluşturulan Östrojen Hormonunu Artırmanın Yolları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 506 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Köşesi
Konu Başlığı Östrojen Hormonunu Artırmanın Yolları
Konbuyu başlatan Gece Kuşu
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gece Kuşu

Gece Kuşu

Emektar Üye
Katılım
23 Eyl 2020
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
32
Puanları
48

İtibar:

Östrojen ve progesteron, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen iki temel seks hormonudur. Östrojen, kadınlardaki cinsiyet ve üreme özelliğinden sorumlu hormon iken, progesteron, hamilelik ve adet döngüsünde destekleyici bir rol üstlenmektedir. Menopoz sırasında olduğu gibi düşük östrojen ve progesteron seviyelerine sahip olunduğunda, ruh hali, cinsel isteği, kemik sağlığı ve daha fazlasını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yazıda, vücuttaki östrojeni doğal olarak artırmanın yolları ve düşük östrojen için yapılması gerekenler hakkında bilgiler yer almaktadır. Burada verilen yöntemlerin çoğu ya doğrudan östrojen oluşumunu desteklemektedir.

Gıda, Vitamin, Mineral ve Bitkisel Takviyeler ile Östrojen Hormonunu Artırmanın Yolları

Gıda, vitamin, mineral ve bitkisel takviyeler ile östrojen hormonunu artırmanın doğal yolları bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Soya Fasulyesi
Soya fasulyesi ve bunlardan üretilen soya peyniri gibi ürünler doğal fitoöstrojenlerdir. Fitoöstrojenler, östrojen reseptörlerine bağlanarak vücuttaki östrojeni taklit etmektedir. Meme kanserine sahip ve diyetlerinde soya takviyesi alan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar daha yüksek soya alımının daha düşük meme kanseri ölüm riski ile bağlantılı olduğunu bulmuşlardır. Bu muhtemelen, fitoöstrojenlerin östrojen benzeri faydalarından kaynaklanıyor olabilmektedir.

Keten Tohumu
Keten tohumları yüksek miktarda fitoöstrojen içermektedir. Bu tohumdaki birincil fitoöstrojenler, östrojen metabolizmasında faydalı olan lignanlar olarak adlandırılır. 2017 yılında tavuklar üzerinde yapılan bir çalışmada, keten tohumu ağırlıklı diyet uygulanmıştır ve bu çalışma sonucunda tavuklarda yumurtalık kanseri şiddetini ve sıklığını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca daha fazla insan araştırmasına hala ihtiyaç vardır.

Susam Tohumları
Susam tohumları, diğer fitoöstrojen kaynaklarından biridir. 2014 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada, soya fasulyesi ve susam yağlarının östrojen eksikliği olan sıçanlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmacılar, bu yağlarla desteklenen 2 aylık bir diyetin kemik sağlığı belirteçlerini iyileştirebildiğini bulmuşlardır. Bu konuda, insan araştırmalarına daha çok yer verilmesi gerekirken, yapılan araştırmalarda susam veya soya tohumlarının olumlu östrojen etkisi yarattığı belirlenmiştir.

B Vitaminleri
B vitaminleri vücutta östrojen oluşumunda ve aktivasyonunda önemli rol oynamaktadır. Bu vitaminlerin düşük seviyeleri, östrojen seviyelerinin azalmasına neden olabilir. Araştırmacılar, kadınlarda menopoz öncesi B vitamini düzeylerini meme kanseri riskiyle ilişkisini karşılaştırmışlardır. Sonuçlar, daha yüksek B-2 ve B-6 vitamin seviyelerinin, bu vitaminlerin östrojen metabolizması üzerindeki etkisinden kaynaklanabilecek daha düşük bir meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

D Vitamini
D vitamini vücutta bir hormon görevi görür. Yapılan bir çalışmasında hem D vitamini hem de östrojenin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için birlikte çalıştığını açıklamaktadır. Bu hormonlar arasındaki bağlantı, D vitamininin östrojen sentezinde oynadığı role bağlıdır ve bu, düşük östrojen seviyelerinde D vitamini takviyesinin potansiyel bir faydasını göstermektedir.

Bor
Bor, vücutta çeşitli rolleri olan bir eser mineraldir. Belirli kanser türlerinin riskini azaltmadaki olumlu faydaları nedeniyle araştırılmıştır. Ayrıca seks hormonları olan testosteron ve östrojenin metabolizması için gereklidir. Araştırmacılar, borun vücudun mevcut östrojeni daha kolay kullanmasına izin vererek östrojen reseptörlerini etkilediğine inanmaktadırlar.

DHEA
Dehidroepiandrosteron ya da DHEA, doğal olarak oluşan östrojen ve testosterona dönüştürülebilen bir hormondur. Vücut içinde DHEA önce androjenlere ve daha sonra östrojenlere dönüştürülür. Yapılan bir çalışmanda, DHEA’nın vücutta östrojen ile benzer faydalar sağlayabileceği bulunmuştur.

Karayılan Otu
Karayılan otu tarih boyunca geleneksel olarak, adet ve menopoz problemleri gibi çeşitli sağlık koşullarını tedavi etmek için kullanılan bir Kızılderili bitkisidir. Araştırmacılar karayılan otunun östrojen reseptörlerini uyaran belirli bileşikler içerdiğine inanmaktadırlar. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bu östrojen düşük olduğunda karayılan otu takviyelerinin olası bir faydasını önerilmektedir.

Hayıt (Chasteberry)
Hayıt (Chasteberry), en çok PMS gibi jinekolojik durumlarda kullanımı ile bilinen geleneksel bir bitkisel tedavidir. Yapılan bir çalışmasında araştırmacılar, hayıt dahil türleri için mevcut literatürü gözden geçirmişlerdir. Bu çalışmada 0,6 ve 1,2 gram/kilogram vücut ağırlığı dozlarında östrojenik etkiler gösterebildiği bulunmuştur. Bu faydalar büyük olasılıkla chasteberry’deki apigenin adı verilen bir fitoöstrojenden gelmektedir.

Çuha Çiçeği Yağı
Çuha çiçeği yağı (EPO), yüksek seviyelerde omega-6 yağ asitleri içeren geleneksel bir bitkisel ilaçtır, bu da çuğa çiçeği yağını PMS ve menopoz gibi durumlar için popüler bir tamamlayıcı yapmaktadır. Bu yağın östrojen için faydaları hakkında son zamanlarda çok az araştırma vardır. Ancak, hormon replasman tedavisini bıraktıktan sonra EPO kullanan 2,200’den fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, 889 kadında EPO’nun menopozda düşük östrojen semptomlarını kontrol etmede yardımcı olduğu bulunmuştur.

Kırmızı Yonca
Kırmızı yonca, izoflavon adı verilen bileşiği ile östrojen gibi işlev gören bitkisel bir takviyedir. Bu izoflavonlar organik bileşikler içermektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Biokanin A
• Formononetin
• Genistein
• Daidzein
Yapılan bir inceleme çalışmasında, kırmızı yoncanın kadınlarda sıcak basması ve hormon düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmacılar, kırmızı yonca takviyeleri ile östrojen seviyelerinde önemli bir artış gösteren dört çalışma bulmuşlardır.

Çin Melek Otu (Dong Quai)
Çin melek otu, menopoz semptomları için yaygın olarak kullanılan geleneksel bir Çin tıbbıdır. Yukarıdaki diğer bitkisel takviyeler gibi, dong quai de fitoöstrojen olarak işlev gören bileşikler içermektedir. Yapılan bir çalışmada araştırmacılar, 17 popüler bitkisel takviyedeki olası östrojenik bileşikleri incelemişlerdir. Dong quai’de östrojenik aktivite gösteren iki olası bileşik bulmuşlardır.

Doğal Olarak Progesteronu Artırmanın Yolları

Çoğu durumda, düşük östrojen varsa, aynı zamanda düşük progesteron da olabilmektedir. Bu özellikle kadınlık hormonlarının büyük ölçüde düştüğü menopoz sırasında yaygındır. Progesteron en çok kremler ve ilaçlarla güçlendirilir, ancak bazı kadınlar daha doğal bir yaklaşımı tercih etmektedirler. Progesteronu artırmanın olası bir yolu, bitkisel takviyelerdir. Yapılan bir çalışmada, Chasteberry’nin orta döngü progesteron seviyelerini yükseltebildiği bulunmuştur. Bununla birlikte, tüm bitkisel takviyeler progesteronu güçlendirmek için etkili değildir. Yapılan bir diğer çalışmada birden fazla Çin bitkisel ilaç takviyesinin progesteron seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Doğal olarak progesteron seviyelerini yükseltmenin daha iyi bir yolu, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzıdır. Çeşitli bir diyet yemek vücuda progesteron metabolizması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayabilmektedir. Buna turpgiller, sebzeler, kabuklu yemişler ve tam tahıllar gibi yiyecekler dâhildir. Sağlıklı bir kiloda kalmak, yeterli bir uyku programında kalmak ve stresi yönetmek de hormonları dengede tutmaya yardımcı olmaktadır. Doğal müdahaleler herkes için etkili olmayabilir. Bazı kişiler, bazı nedenlerden dolayı düşük östrojen semptomlarına karşı son derece hassastır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:

• Sıcak basması
• Ruh hali
• Acı seks
• Depresyon

Bu semptomlar günlük yaşamı etkilediğinde ve doğal yöntemler işe yaramadığında, tıbbi tedaviler mevcuttur. Bu hormon replasman tedavisidir ve menopoz için yaygın bir tedavi yöntemidir. Östrojen ve progesteron seviyelerini hap, krem ve vajinal fitil gibi yollarla düzenlemek mümkündür. Hormon replasman tedavisinin riskleri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

• Kan pıhtıları
• Kalp damar hastalığı
• İnme
• Meme kanseri

Uyarılar
Östrojen baskınlığı olarak da adlandırılan çok fazla östrojen, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Bazı kadınlar doğal olarak progesterondan daha fazla östrojen üretmektedir ve düşük östrojen takviyesi de bu tür hormonal dengesizliğe neden olabilmektedir. Kadınlarda yüksek östrojen belirtileri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

• Şişkinlik
• Düzensiz dönemler
• Ruh hali
• Kaygı
• Hafıza problemleri

Ayrıca erkekler jinekomasti, erektil disfonksiyon ve kısırlık olarak ortaya çıkan östrojen baskınlığını yaşayabilmektedirler. Doğal östrojen takviyeleri kullandıktan sonra bu semptomlardan herhangi birini yaşamaya başlandığında bunun nedeni çok fazla östrojen olmasıdır.
Östrojen ve progesteron, özellikle kadın vücudunda önemli seks hormonlarıdırve düşük olmalarının nedeni genellikle menopoz veya diğer sağlık koşullarından kaynaklanmaktadır. Fonksiyonel besinler, vitaminler, mineraller ve bitkisel takviyeler, vücuttaki östrojeni artırmanın doğal yollarıdır. Östrojen seviyelerini yükseltmek için doğal yöntemler yeterli olmadığında tıbbı yardım alınmalıdır.
 
Üst Alt