• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Google Google MusicLM Adında Yapay Zeka Geliştirdi: Müzik Üretiyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Arama Motoru Optimizasyonu kategorisinde x tarafından oluşturulan Google MusicLM Adında Yapay Zeka Geliştirdi: Müzik Üretiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 441 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Arama Motoru Optimizasyonu
Konu Başlığı Google MusicLM Adında Yapay Zeka Geliştirdi: Müzik Üretiyor
Konbuyu başlatan x
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan x

x

Üye
Katılım
30 Ara 2022
Mesajlar
341
Tepkime puanı
31
Puanları
28

İtibar:

Google MusicLM uygulaması ile insanların müzik üretmesini sağlayan bir uygulama geliştirdi. Geliştirilen uygulama henüz halka açık değil.

Google MusicLM Adında Yapay Zeka Geliştirdi: Müzik Üretiyor!


Bildiğiniz üzere son zamanlarda OpenAI şirketi, DALL-E ve ChatGPT’yi halka sundu. Bu uygulamalar, yapay zeka teknolojisi ile öne çıkıyor. DALL-E, metni görsele dönüştürüyor. ChatGPT ise gerçekçi bir konuşma yapıyor. Google, OpenAI projelerinden sonra kırmızı alarma geçti.
Bunun sebeplerinden biri, Google uygulamalarının kullanım oranının düşüş yaşama ihtimali. Firma, bu sebeple yapay zeka çalışmalarına daha çok ağırlık verme kararı aldı. Google, aslına bakarsak zaten çalışmalar yapıyordu fakat gündeme pek gelmiyordu. Son zamanlarda bu çalışmalar hız kazandı. Yeni geliştirilen uygulamalardan birisi MusicLM oldu.

Google, MusicLM adlı yapay zeka üretti​

Google, yeni bir uygulama ile gündeme geldi. Buna göre firma, metni müziğe çeviren bir yapay zeka destekli yazılım kodladı. Yeni geliştirilen uygulama, DALL-E gibi fakat görsel yerine müzik üretecek şekilde çalışıyor.
Google, yaptığı açıklamada uygulamanın birçok özelliği barındırdığını belirtiyor. Bunlardan birisi, uzun cümlelerin müziğe çevrilmesi. Kullanıcı, metin kısmına müziğin nasıl olacağı ile ilgili bilgiler sunuyor. Bu bilgiler işleniyor ve ortaya güzel bir müzik çıkıyor.
Bir diğer özellik kısa metinler kullanmak. Birkaç sözcükten oluşan metinleri derleyen yapay zeka, harika bir müziğe yer veriyor. Bir diğer özellik hikaye modu. Bu modda hangi süre aralıklarında müziğin nasıl olacağı belirleniyor. Bu da müziğe çeşitlilik katıyor.
Google MusicLM yazılımıyla beraber istenilen enstrümanda çalma olanağına da sahip olmakta. Buna ek olarak kullanıcılar, yalnızca müzik değil seslendirme özelliğini de kullanabiliyor. Yani müzik içerisinde yapay zeka seslendirmesi de bulunuyor. Bu da müziğin daha iyi ve daha kaliteli hale gelmesini sağlıyor.
Google, bunlarla yetinmeyip bir de görseli müziğe çevirme imkanı tanımakta. Belki siz de bu anı yaşamışsınızdır. Bazı görseller adeta bazı müzikleri tetikler gibidir. Google, bundan esinlenerek verilen görsellerin müzikle desteklenmesine imkan tanıyor. Örneğin tarihi bir görsel paylaşıldığında o tarihe uygun bir müzik oluşturuluyor.
post_1675161749_84054365591101.jpg

Yapay zeka, 280.000 saatten fazla müzik ile eğitildi​

Geliştirilen yapay zeka için 280.000 saatten fazla müzik kullanıldığı belirtiliyor. Yani botun kaliteli müzikler üretmesi için arkasında büyük bir arşiv mevcut. Bu arşivden yararlanarak işlem yapan yapay zeka, kaliteli eserler ortaya koyabiliyor.
Birden fazla enstrümanı da karıştıran Google MusicLM, henüz herkese açık değil. Bunun sebebi telif endişeleri. Eğitilen yapay zekanın eğitim kaynaklarında telif içerikleri de var. Bundan dolayı Google, telif sorunu yaşanmaması adına uygulamayı henüz herkese açık yapmadı. İnsanlarla ne zaman paylaşılacağı ise bilinmiyor.

Google, OpenAI projelerinden sonra ivme kazandı​

OpenAI, bilindiği üzere yakın zamanda harekete geçerek 2 uygulamasını duyurmuştu. Bunlardan birisi DALL-E idi. DALL-E, metinleri görsele çeviriyordu. Örneğin “denizin ortasında ağaç ve üzerinde karga” yazılınca bu görseli üretiyordu. Ardından ChatGPT piyasaya sunulmuştu. ChatGPT ise sohbet etmeyi sağlayan bir yazılım idi. Özellikle gerçekçi konuşması ve insanlara destek sağlaması ile ön plana çıkmıştı.
Google, bu durum sebebiyle özellikle ChatGPT için kırmızı alarma geçti. Bu durumun Google için bu kadar ciddi olmasının sebebi arama motoru. İnsanlar, arama motoru yerine ChatGPT’yi kullanırsa Google, değer kaybetmeye başlar. Firma, bundan dolayı yapay zekaya son zamanlarda daha çok ağırlık vermeye başladı.
Örneğin Google MusicLM dışında Sparrow adında bir yazılım geliştiriliyor. Bu uygulama, ChatGPT gibi bir sohbet uygulaması. Amacı, kullanıcıların daha iyi yanıtlar almasını sağlamak. Şirket, kendi yapay zekasının OpenAI’deki yapay zekaya göre daha başarılı olduğunu söylemekte. Tabii henüz herkese açık olmadığı için kesin bir şey söylenemez.

 
Üst Alt