Sohbet muhabbet sohbet, sohbet odası
Sohbet, Sohbet Odası sohbet, sohbet odası


  • Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Çocuklarda Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Diyet - Sağlıklı Beslenme kategorisinde WooD tarafından oluşturulan Çocuklarda Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 193 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Diyet - Sağlıklı Beslenme
Konu Başlığı Çocuklarda Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme
Konbuyu başlatan WooD
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan WooD

WooD

Üye
ZFN Üyesi
Katılım
20 Ağu 2020
Mesajlar
5
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Memleket
06 ANKARA
Takım
FenerBahçe
Burç
Yay

İtibar:

Gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen hastalıklar enfeksiyon hastalıklarıdır ve çocuk ölümlerinin nedenlerinin başında gelir. Hastalığın nedenleri arasında kötü beslenme, zayıf bağışıklık sistemi, malnutrisyon gelmektedir. Enfeksiyon, patojen (hastalık yapan) mikroorganizmaların herhangi bir yoldan insan vücuduna girerek kendi cisimleri ve toksinleri ile oluşturdukları hastalıktır.

Çocuk uygun beslenemediğinde bağışıklık sistemi hücrelerinin gereksinimi olan besin maddeleri alınamamakta ve çocuk patojen bir mikroorganizmaya maruz kaldığında belirtileri ağır seyretmektedir. Çocukta metabolizma hızı, doku yıkımı, ınsulıne dırenç, hiperglisemi artmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarında genel belirtiler, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, iştahsızlık, hızlı ve hırıltılı solunum, ateş, kulak akıntısı, lenflerde şişmedir.

Metabolizmanın artması ile besin öğelerine gereksinim de artmaktadır. Protein yetersizliğinde enfeksiyona duyarlılık artar, antikor oluşumu bozulur. Hücre bölünmesinde, bağışıklık sisteminin çalışmasında, vücudu serbest radikallerden korumada proteinin önemi büyüktür.Kollojen sentezini artırarak yara iyileşmesini kolaylaştırır. Enfeksiyon sırasında süt çocuklarında 3-4g/kg, daha büyük çocuklarda 1.5-2g/kg protein verilmesi ve proteinin de %60 ‘ının hayvansal proteinlerden gelmesi önemlidir.


Yağların enerji vermelerinin yanında yağda eriyen viteminlerin alımını kolaylaştırması, beyin fonksiyonlarını çalıştırması, sinir iletimi gibi görevleri bulunmaktadır. Hücre membran yapısına girdikleri için bağışıklık sisteminin işlevlerinde önemli görevleri bulunmaktadır. Yağda eriyen vitaminlerin alımı ve büyüme, gelişmenin sağlanması için için enerjinin %35-40 ‘ı yağlardan gelmelidir.

Vücut ısısının artmasıyla ve kusma, ishal nedeniyle sıvı gereksinimi de artmaktadır. 1 yaşa kadar 150-175 ml/kg, 1 yaş sonrasında 100-125 ml/kg sıvı önerilir.

RDA’nın önerisi ile enfeksiyon sırasında vitamin ve minerallerde 2-3 katına çıkmaktadır. A vitamini % 10, C vitamini %100, B vitaminleri %25-50, Demir %20-25, Çinko %50-100, Magnezyum %25-50 oranında artmaktadır.


• Hasta çocuk muhakkak yeterli ve dengeli beslenmelidir.

• Bol bol sıvı verilmelidir.

• Anne sütü alıyorsa muhakkak anne sütü verilmelidir.

• Besin alımını önleyici enfeksiyon söz konusu ise enteral veya özel modüler ürünlerden destek alınabilir.

• Meyve ve sebzeler vitamin ve minerallerden zengin olduğu için tüketimi artırılmalıdır. Pişmiş sebze veya sebze suları rahatlıkla kullanılabilir.


• Enerji ve beraberinde artan vitamin gereksinimi nedeni ile B vitamini ihtiyacının karşılanması için tahıl tüketimi artırılmalıdır.
 
Üst Alt