• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Bilim insanları "Elektronik Dil" geliştirdi: Gıdaların kalite kontrolünü yapıyor

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyasından Son Haberler kategorisinde Peri tarafından oluşturulan Bilim insanları \"Elektronik Dil\" geliştirdi: Gıdaların kalite kontrolünü yapıyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 52 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyasından Son Haberler
Konu Başlığı Bilim insanları \"Elektronik Dil\" geliştirdi: Gıdaların kalite kontrolünü yapıyor
Konbuyu başlatan Peri
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan osman06

Peri

Üye
Katılım
8 Haz 2023
Mesajlar
5,497
Tepkime puanı
1
Puanları
0

İtibar:

Bilim insanları

Bilim insanları, bozuk yiyecekleri ve sudaki zararlı kimyasalları tespit edebilen yapay zeka destekli bir elektronik dil geliştirdi. Yapay sinir ağları kullanılarak oluşturulan bu teknoloji, gıda güvenliği ve kalite kontrollerinde devrim yaratabilir.

yGQp3cAK2k-mZhj2O8i_cQ.jpg

Bilim insanları, bozuk yiyecekleri tespit edebilen ve hatta sudaki zararlı kimyasalları belirleyebilen yapay zeka destekli bir "elektronik dil" yarattı.
CWTVR9UUUUm0Hg0X4amnGw.jpg

Araştırmacılar, dili yapmak için kimyasal iyonları algılayan bir cihaz olan iyon-duyarlı alan etkili transistör kullandılar. Sensör bir sıvıdaki iyonlar hakkında bilgi topluyor ve bu bilgiyi bir bilgisayar tarafından yorumlanabilecek bir elektrik sinyaline dönüştürüyor. Yeni sistemde sensör dil görevi görürken, yapay zeka da tat algısından sorumlu beyin bölgesi olan gustatory korteks rolünü üstleniyor.
o2fZeRq9TkG-XRrTRu_chQ.jpg

Ekip, sensörün topladığı verileri işlemek ve yorumlamak için sensörü, insan beyninin bilgiyi işleme şeklini taklit eden bir makine öğrenme programı olan yapay sinir ağına bağladı. Başlangıçta sinir ağına belirli bir sıvının ne kadar asidik olduğunu bulurken kullanması için bir avuç parametre verildi. Sinir ağı bu parametreleri kullanarak asitliği yaklaşık yüzde 91 doğrulukla belirledi. Sinir ağının asitlik analizi için kendi parametrelerini tanımlamasına izin verdiklerinde ise doğruluk oranı yüzde 95'in üzerine çıktı.
SsP9lIn5xEat3zRt5Od25Q.jpg

Bu cihaz, gıda güvenliği ve kalite kontrolleri yapabilecek. Yapay zekanın karar verme içgörüleri, yapay zeka ve sensör teknolojisindeki sınırları zorlayarak gelecekteki uygulamalar için yeni kapılar açabilir. Cihazın sensörleri çeşitli sıvı bileşimlerini tespit edebiliyor. Diyet ve normal kola ve Pepsi türlerinin yanı sıra seyreltilmiş süt, kahve karışımları ve meyve suları arasında ayrım yapabiliyor. Bulgular, bu cihazın bir ürünün tazeliğini belirleyebileceğini ve gıdada riskli içeriklerin bulunup bulunmadığını doğrulayabileceğini gösteriyor.
 
Üst Alt