• Konu İçeriğini Görebilmek İçin Lütfen Üye Olun. Aksi Takdirde İçeriği Göremezsiniz.

Haber 2022 Yılında Dünyada Satılan Elektrikli Otomobil Sayısı Açıklandı

[ZF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Otomobil Haberleri kategorisinde x tarafından oluşturulan 2022 Yılında Dünyada Satılan Elektrikli Otomobil Sayısı Açıklandı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 176 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Otomobil Haberleri
Konu Başlığı 2022 Yılında Dünyada Satılan Elektrikli Otomobil Sayısı Açıklandı
Konbuyu başlatan x
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan x

x

Üye
Katılım
30 Ara 2022
Mesajlar
341
Tepkime puanı
31
Puanları
28

İtibar:

2022 yılını geride bıraktık. Yeni yıl ile beraber dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı raporu da yayınlanmış oldu. İşte raporda dikkat çeken detaylar.

2022 Yılında Dünyada Satılan Elektrikli Otomobil Sayısı Açıklandı!


Elektrikli otomobiller, her yıl daha da önem kazanmaya başladı. Bu doğrultuda geçen yılki veriler de açıklanmış oldu. Ortaya çıkan raporda elektrikli otomobillerin pazar payında ciddi bir artış görülüyor. Türkiye’de de yaklaşık 2,5 kat yükselme tespit edildiği söyleniyor. Bunun yanı sıra firmalar, elektrikli otomobil üretimini arttırdığını açıklıyor.

2022 yılı için dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı paylaşıldı​

2022 yılı ile beraber ülkemize baktığımızda satışlarda %168 artış gözlemleniyor. Dünya pazarında ise bu artış, %68 olarak yer alıyor. Tabii şunu da belirtmekte fayda var ki Türkiye’de oransal olarak artış yaşandı. Ancak adet bazında sayıların çok yüksek olmadığını bilmek gerekiyor. Dünya geneline baktığımızda elektrikli otomobil satışı sayısının 7.8 milyon olduğu belirtildi. En çok artış Asya ve Avrupa ülkelerinde görüldü.
Yayınlanan bir diğer bilgi ise dünya genelinde elektrikli otomobillerin yeri. Küresel pazarda elektrikli otomobillerin yeri giderek artıyor. Son raporlara göre şu anda satılan her 10 otomobilden birisi elektrikli. Yani araçların %10’unu elektrikli otomobiller oluşturuyor.
Raporlarda dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı hakkında dikkat çeken diğer detay markalar. Tesla, elektrikli araçlar üretmek adına kendini geliştiren bir şirket. Her ne kadar piyasada başarılı bir konumda olsa da artık bir adım geride. Çünkü BYD Auto, geçen yılın ilerleyen dönemlerinde Tesla’nın önüne geçerek liderliğe oturdu. Yani firma, en çok elektrikli otomobil satan şirket haline dönüştü.
post_1674028569_4396282404681.jpg

Bölge bölge elektrikli otomobil satışı​

Ülkeleri incelediğimizde 2022 yılında elektrikli otomobil satışlarının oranı bazı yerlerde oldukça yüksek. Bu ülkelerden birisi olan Norveç, %79’luk bir pazar payına ev sahipliği yapmakta. Hollanda’da ise %19,26’lık bir pay mevcut. İngiltere’yi incelediğimizde bu oranın %13,37 olduğu görülüyor. Fransa’nın pazar payı ise %12 olarak açıklanıyor. Yunanistan’a baktığımızdaysa %2,35’lik bir pazar payı görülmekte.
Çin’e baktığımızda elektrikli otomobillerin pazar payı %19 olarak yer alıyor. Hibrit ile beraber bu oran %25’e ulaşıyor. Çin’in hedefinin 2023 yılı için elektrikli ve hibrit adına %33 olduğu açıklanmakta. Avrupa’da ise elektrikli araçların pazar payı %11 oldu. Hibrit otomobilleri de işin içine katarsak bu oran %20,3’e ulaşıyor.
Dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı hakkında ABD’den de bilgi vermek gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri, elektrikli otomobil satışlarında geri kalmış durumda. Her ne kadar Tesla’nın merkezi burada olsa da pazar payı oldukça düşük. Yapılan açıklamaya göre ülkede 2021 yılında %3,2’lik bir pazar payı yer almaktaydı. 2022 yılı ile beraber bu oran %5,8 olarak paylaşıldı.

İnsanlar elektrikli otomobillere şüpheyle yaklaşıyor​

Elektrikli araçlar, henüz yeni yeni hayatımıza girmeye başladı. Gittikçe yaygınlaşan bu otomobiller aslına bakarsak doğa için faydalı. Çünkü içten yanmalı motorlara göre daha az zarar vermekte. Ayrıca yakıt verimliliği de yüksek. Buna rağmen bazı müşterilerin geleneklerinden vazgeçmesi zor olacak gibi durmakta.
post_1674028571_6042989088654.jpg

Bir insanın yeni bir teknolojiye alışması biraz zaman alabiliyor. Elektrikli otomobillere halen tam anlamda güvenmeyen insanlar var. Gelecekte bu algının kırılacağı ve elektrikli araçların daha çok yaygınlaşacağı düşünülüyor.

Firmalar, maliyet sebebiyle daha az araba üretti​

Bazı otomobil devlerinden de önemli açıklamalar geldi. Bu açıklamaları yapan markalardan birisi BMW oldu. Marka, yaptığı açıklamada üretimlerin geçen yıl %5 düştüğünü belirtti. Buna rağmen elektrikli otomobil üretiminde %100’e yakın artış gözlemlendiği söylendi. 2023 yılı içerisinde de elektrikli otomobillerin satış sayısının artacağı açıklanmakta. Hatta şimdiden yoğun bir sipariş olduğu belirtiliyor.
İnsanlar dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı dışında firmaların açıklamalarını da beklemekte. Bir diğer açıklama yapan otomobil markası Volkswagen oldu. Alman üreticisi, 2022 yılında 8.3 milyon araç ürettiklerini paylaştı. Yani genel üretimin %7 oranında düştüğünü söyledi. Buna rağmen elektrikli otomobil üretiminin %26 oranında yükseldiği de belirtiliyor. Volkswagen, toplam üretilen elektrikli araba sayısını da vurgulamış oldu. Buna göre firma, 2022’de 572.100 adet elektrikli araca yer verdi.
Otomobil üreticilerinin geçen yıl, bir önceki yıla göre daha az araç ürettiği tespit ediliyor. Bunun sebeplerinden birisi enerji maliyeti. Enerji maliyetinin yükselmesi sebebiyle üreticiler de ciddi oranda zorlanmaya başlıyor. Bu da üretimi düşürüyor. Bir diğer sebep çip krizi. Çip krizi etkisini yavaş yavaş yitirse de geçen yıl içerisinde de göstermiş oldu. Küresel ekonomik problemler nedeniyle de araç üretiminde düşüşler yaşandı.

 
Üst Alt